donderdag 19 februari 2009

Boerencake met appel en kaneel



















Boerencake met appel en kaneel
Een lekker stukje cake bij de koffie is altijd lekker! Helemaal deze appel-kaneel variant.
Net even wat specialer door de frisse stukjes appel en de kaneelsuiker.

Ingrediënten voor 1 cake:
- 200 gram (room)boter, op kamertemperatuur
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 150 gram suiker
- 60 gram kaneelsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 4 grote eieren, op kamertemperatuur
- snufje zout
- 1 grote appel (jonagold of goudreinet)
- Bakspray
- paneermeel

Benodigdheden:
- 1 cakeblik van ca. 30 cm lang
- Mixer

Bereidingstijd:
- Voorbereiding: 15 minuten
- Baktijd: 60-70 minuten

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
2. Mix de boter, suiker, vanillesuiker en een snuf zout tot een romige crème.
3. Voeg nu een voor een de eieren toe. Mix het mengsel nog 1 minuut met de mixer op de hoogste stand.
4. Voeg nu het meel beetje bij beetje toe tijdens het mixen. Roer alles tot een glad beslag. Mix het mengsel nog 3 minuten met de mixer op de hoogste stand.
5. Snijd de appel in blokjes van 0,5-1 cm en meng ze met wat bloem roer de stukjes hierna door het beslag samen met de kaneelsuiker (houd een beetje achter voor de decoratie).
6. Vet het cakeblik in met bakspray en bestrooi goed met paneermeel.
7. Doe het cakebeslag in de vorm. Bestrooi de cake met de achtergehouden kaneelsuiker.
8. Bak de cake in 60-70 minuten gaar en goudbruin in de oven.

Tips:
- Voor een naturel cake: gebruik 200 gram normale suiker en laat de kaneelsuiker en appel weg.
- Zorg dat de boter en de eieren op kamertemperatuur zijn. Te koude boter en eieren maken de cake minder luchtig.
- Door de ingevette cakevorm te bestrooien met paneermeel voorkom je dat de cake aan de vorm gaat plakken. Persoonlijk vind ik dit veel beter werken dan met bloem.
- Je kunt controleren of een cake gaar is door met een satéprikker in het midden van de cake te prikken. Is de prikker schoon, dan is de cake gaar.
- Door de appelstukjes door de bloem te halen voorkom je dat ze naar de onderkant van de cake zakken.
- Laat de cake eerst 3-4 minuten afkoelen in het blik. Haal de cake daarna uit het blik en laat de cake met de bolle kant naar boven op een rooster afkoelen.

5 opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */