maandag 11 mei 2009

Kwarkgebakjes met blauwe bessen

Lichte gebakjes.

Deze heerlijke gebakjes zijn een soort tussenvorm tussen koekjes en taartjes. Ze hebben het platte van een koekje maar het bijzondere van een taartje. Het leuke aan deze gebakjes is dat ze nieteens zo ongezond zijn. De bodem van de gebakjes is bijna vetvrij en kan zelfs geheel vetvrij gemaakt worden. Verder is het hoofdingrediënt kwark wat natuurlijk ook lekker licht is, vooral als je magere kwark gebruikt. Erg lekker door de zachte bovenlaag met vers fruit.



Op de foto heb ik 1 bakje bessen gebruik van 150 gram voor de 12 gebakjes, een volgende keer zou ik meer gebruiken. Dit heb ik in het recept ook aangepast.

Ingrediënten voor 12 gebakjes:

Deeg:
- 100 gram kwark
- 4 eetlepels melk
- 2 eetlepels (neutrale) olie
- 1 eierdooier
- 50 gram suiker
- zout
- 200 gram bloem + beetje extra

Bovenlaag:
- 150 gram kwark
- 1 ei
- 2 theelepels bakpoeder
- 100 ml zure room
- 1 eetlepel custard
- 250 gram bosbessen
- poedersuiker

Benodigdheden:
- bakpapier
- Mixer met gardes en deeghaken

Bereiden deeg:
1. Roer de kwark, melk, olie, eierdooier, suiker en een beetje zout door elkaar.
2. Voeg het meel toe en kneed er net de deeghaken een glad deeg van.
3. Bestuif het werkblad met meel en rol het deeg tot een rol.
4. Snijd de rol in 12 plakken.
5. Druk de plakken deeg plat tot cirkels van 8-10 cm.
6. Bedek het bakblik met bakpapier en leg hierop de deegcirkels.

Misschien moeten de gebakjes in 2 keer gebakken worden omdat ze niet op de bakplaat passen
Verwarm de oven voor op 175 graden.

Bereiden bovenlaag:
1. Roer de zure room, kwark, ei, custard en suiker door elkaar.
2. Bestrijk de deegcirkels met elk ongeveer 2 theelepels van het mengsel, zorg ervoor dat de randen niet bedekt zijn met het mengsel.
3. Verdeel de bosbessen over de gebakjes.

Bakken en serveren:
1. Bak de gebakjes (eventueel in 2 keer) in 25-20 minuten gaar en goudbruin.
De gebakjes zijn klaar als het sap uit de besjes gaat lopen.
2. Laat de gebakjes buiten de oven afkoelen.
3. Bestuif ze voor serveren met wat poedersuiker.

Tips:
- Uiteraard ook lekker met ander (rood)fruit, zoals rode/blauwebessen, bramen, frambozen.
- je kan ook diepvries bessen gebruiken, verwerk de bessen dan in bevroren toestand.
- De olie uit het deeg kan je ook weglaten, de bodem wordt hierdoor iets droger maar nog steeds erg lekker !
- Leuke gebakjes om te trakteren, gemakkelijk uit de hand te eten en ziet er erg leuk en ambachtelijk uit.
- Het overgebleven eiwit kan je gebruiken om een soort licht slagroom/topping te maken voor bij de gebakjes. Klop het eiwit stijf en meng het met wat kwark of yoghurt. Lekker fris erbij!

1 opmerking:

  1. Afgelopen weekend begon ik vol enthousiasme aan het recept. Toen ik de bodem had gemaakt en aan de vulling begon leek er toch iets niet te kloppen.
    Bij de ingrediënten staan 2 theelepels bakpoeder voor de vulling. Zou het kunnen zijn dat de bakpoeder in de bodem had gemoeten?
    De instructies voor de vulling: staat dat custard e.d. met suiker moet worden gemengd. Helaas staat dit niet vermeld op de ingrediënten lijst. Dat geeft 2 mogelijkheden: of naar smaak toevoegen of de 50 gram uit de bodem verwerken in de bovenlaag (ipv de bodem). In ieder geval kwamen er smaakloze en zeer bleke koekjes uit de oven. Bovenstaande foto lijken toch echt op ander bosbessenlekkers te slaan.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */