vrijdag 19 februari 2010

Paddenstoelensoep

Alleen voor echte paddenstoelen fans!

Een tijdje geleden heb ik geluncht met een heerlijke paddenstoelensoep bij een leuke lunchroom op het Noordeinde in Den Haag. Sindsdien wilde ik nog steeds zelf een keer zo'n heerlijk soepje maken! Gisteren heb ik mij daaraan gewaagd. De Soep was wederom weer erg lekker en had precies hetzelfde, brinta-achtige uiterlijk. Gelukkig maakt de smaak alles goed!

Toen ik de soep voorgeschoteld kreeg in de lunchroom moest ik eerst toch wel even slikken van het brinta achtige uiterlijk, en het was nog eens een enorm bord ook..Gelukkig bleek de soep erg lekker te zijn en het enorme bord ging er ook zonder moeite in.

De verse kruiden en de gebakken paddenstoelen maken deze soep helemaal af !

Ingrediënten voor 4 flinke kommen soep:
- 600 gram paddenstoelen melange
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 bosje tijm
- 1 bosje peterselie
- 1,5 tablet bospaddenstoelenbouillon
- 60 ml cognac
- 1 potje Blue Band verrijken (crème fraiche)
- olijfolie
- peper en zout

Bereiden:
1. Snipper de ui, hak de knoflook fijn en rits 2 eetlepels tijmblaadje van de takjes. Verhit wat olie en fruit hierin de ui, knoflook in ca. 5 minuten.
2. Maak de paddenstoelen schoon (met een stukje keukenpapier of borsteltje) en snijdt ze klein. Bak de paddenstoelen 5 minuten mee met de gefruite uien. Houd 1/6 van de paddestoelen apart voor garnering van de soep
3. Blus de paddenstoelen af met de cognac. Los 1,5 bouilliontablet op in 600 ml kokend water en giet dit bij de paddenstoelen, laat even koken totdat alle paddenstoelen zacht zijn.
4. Neem de pan van het vuur en pureer totdat een dikke soep ontstaat.
5. Zet de pan weer op het vuur en roer de crème fraîche door de soep, warm de soep goed door.
6. Breng de soep op smaak met peper en zout.
7. Hak de peterselie fijn en rits nog wat tijmblaadjes van de takjes af en roer door de soep.

Serveer de soep met wat gebakken paddenstoelen en wat blaadjes tijm.
Lekker met brood of soepstengels.


Tips:

- Maak paddenstoelen nooit schoon met water of onder de kraan. De paddenstoelen zullen vocht opzuigen wat de smaak niet ten goede komt.
- Lekkere paddenstoelen om te gebruiken zijn: Oesterzwammen, kastanje champignons, shii takes, eekhoorntjesbrood, cantharellen, etc.
- De cognac kan je ook door witte wijn vervangen.

2 opmerkingen:

  1. Soep die eruit ziet als brinta... hmmm, gelukkig smaakt ie dan beter als ie eruit ziet, toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Echt een lekker soepje!
    Smaakt zeker beter dan dat ie eruit ziet.
    Misschien een uitdaging voor jou, om dit soepje wel aantrekkelijk op de foto te krijgen :)

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */