maandag 8 februari 2010

Vegetarische kruidenflensjes met groenten

Gezonde verwennerij !

Na een week alleen maar buiten de deur gegeten te hebben was het hoogtijd om de groente tekorten weer eens goed aan te vullen. Het was werkelijk een bizarre week qua eetgewoontes... Van luxe uit eten, tot smakeloos personeels eten, McDonald's, tapas en 2 bedrijfsuitjes! Soms erg lekker, soms niet te eten, maar overall vooral erg ongezond en weinig groenten. Buiten de deur eten is erg gezellig maar een erg lekker gevoel houd ik er vaak niet aan over, vooral niet bij meerdere keren per week.

Ook de kook kriebels waren weer hoog opgelopen, na een week geen pan aangeraakt te hebben. Tijd voor een gezonde maaltijd en lekker kokkerellen in eigen keukentje!

Deze heerlijke flensjes was precies waar ik behoefte aan had, een overdaad aan heerlijke groenten en kruiden. Een heerlijk gezond, vegetarisch en niet moeilijk gerecht! Een echte vega-topper, die het erg leuk zou doen op een feestelijke diner. Ziet er super uit en smaakt nog beter ! Dit is dan ook meteen onze eerste bijdrage voor het Foodblog-event van deze maand !


Ingrediënten kruidenflensjes (3 á 4 personen):
- bosje peterselie
- bosje basilicum
- bosje bieslook
- 200 ml melk
- 1 ei
- 100 gram bloem
- snufje zout

Ingrediënten Groenten:
- 150 gram groene savooiekool
- 200 gram kastanje champignons
- 100 gram shiitakes
- 200 gram witlof
- 1 witte ui
- 2 teentjes knoflook
- bosje tijm
- 250 gram cherrytomaatjes
- 1 rode ui
- 4 eetlepels balsamico azijn

Ingrediënten sausje:
- 25 gram boter
- 25 gram bloem
- 200 ml melk
- peper/zout/nootmuskaat

Garnering:
- 40 gram geroosterde pijnboompitten
- Parmezaanse kaas

Bereiden flensjes:
1. Hak de peterselie, bieslook en basilicum fijn en meng deze door de melk.
2. klop het ei door de melk en roer het met de bloem en een snufje zout tot een beslag.
3. Bak circa 12 kleine flensjes van het beslag.

Bereiden groenten:
* Cherrytomaatjes en rode ui: Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijdt de ui in ringen en leg deze samen met de cherrytomaatjes in een ovenschaal, meng met de balsamicoazijn. Zet de schaal circa 20 minuten in de oven, roer af en toe.
* Savooiekool: Snijdt de kool in dunne reepjes en bak de kool ca. 5 minuten in een beetje olie. Breng op smaak met peper en zout.
* Kastanje champignons en shiitakes: Halveer de paddenstoelen, snipper de ui. hak de knoflook fijn en rits de tijmblaadjes van de takjes. Fruit de ui in een beetje olie en voeg daarna de tijm en de paddenstoelen toe. Bak circa 5 minuten en breng daarna op smaak met peper en zout.

Bereiden sausje:
1. Smelt de boter in een steelpannetje, zorg ervoor dat de boter niet verkleurt of gaat bruisen.
2. Voeg de bloem in 1 keer toe en roer deze door de boter.
Bak/verwarm het mengsel onder voortduren roeren ongeveer 3 minuten.
3. Voeg nu de melk toe en roer tot een gladde saus. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Serveren:
Serveer de 3 of 4 flensjes per persoon. Bestrijk de flensjes met het sausje en per laag een andere soort groente. Garneer met vers geraspte Parmezaanse kaas en geroosterde pijnboompitten.

Tips:
- Tijdens het eten en bereiden van deze maaltijd werd het idee geboren dat het ook erg leuk om deze maaltijd als 'wraps' te serveren. Dat betekend grote pannenkoeken in plaats van flensjes en de groenten kunnen verwerkt worden tot 1 grote roerbakschotel.
- Ook erg lekker met spruitjes of andere groente naar keuze, leuk gerecht om lekker me te variëren!
- De flensjes bak je mooi gelijk van formaat met behulp van een eibakring.
- Moeite met het timen van de groenten ?
Bereid ze een voor een en plaats de bereide groenten in een warme oven (circa 150 graden).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */