donderdag 25 februari 2010

Witlofschotel

Heerlijke ovenschotel!

Ingrediënten voor 4 personen:
- 800 gram aardappel schijfjes
- 6 stronkjes witlof
- 350 gram gehakt
- 100 gram achterham
- 2 flinke eetlepels rode pesto
- 1 teentje knoflook
- 150 gram oude kaas
- 350 ml melk
- 30 gram bloem
- 30 gram boter
- Olijfolie
- Peper en zout

Benodigdheden:
- Grote ovenschaal
- 2 koekenpannen
- Steelpan met dikke bodem



Bereiden:
1. Maak de witlof schoon en halveer de witlofstronkjes in de lengte. Verwijder het kontje kan de witlof door dit weg te snijden. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak hierin de witlofstronkjes gedurende 10 minuten. Keer de stronkjes regelmatig. Waarschijnlijk heb je hiervoor 2 pannen nodig omdat het anders niet past.
3. Neem de witlof uit de pan en houdt deze apart. Bak in dezelfde pan het gehakt rul met de fijngehakte/geperste knoflook. Breng op smaak met peper en zout.
4. Snijdt de ham in reepjes en voeg deze samen met de pesto toe aan het gehakt en bak ca. 2 minuten mee.
5. Smelt de boter in een steelpan. Als de boter gesmolten is roer de bloem erdoor roeren en het papje nog 2 minuten verwarmen/bakken onder voortdurend roeren.
6. Voeg de melk toe en breng zachtjes aan de kook totdat een gladde saus ontstaat.
7. Voeg nu ongeveer 100 gram van de geraspte kaas toe en smelt deze door de saus. Breng de saus op smaak met peper en zout.
8. Vet de ovenschaal in en verdeel de aardappelschijfjes over de bodem van de ovenschaal.
9. Leg hierop de gebakken witlofstronkjes met de snijkant naar boven.
10. Verdeel het gehaktmengsel over de witlof en schenk hierover de kaassaus. Strooi de overige hier weer overheen.
11. Bak de ovenschotel in 40-45 minuten gaar op 200 graden.

Tips:
- Bij het bakken van de witlofstronkjes kan je het beste een keukentang gebruiken om de stronkjes om te keren, zo voorkom je dat de stronkjes uit elkaar vallen.
- Snijdt niet het hele kontje van de witlof weg, maar zorg dat er een stukje overblijft dat de witlof bladeren bij elkaar houdt. Anders zullen de stronkjes helemaal uit elkaar vallen tijdens het bakken.

2 opmerkingen:

  1. Gisteravond gemaakt. We hebben gesmuld!!!De rode pesto erdoor maakt het heel apart.
    En de ham gecombineerd met het gehakt, heerlijk!!!Op naar jullie volgende recept.
    Hartelijk bedankt.
    Groetjes Wil

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een perfecte schotel. Geweldige smaken. Enorm succes!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */