zondag 21 maart 2010

Korstdeeg: deeg voor hartige taarten

Basis deeg
Korstdeeg is een basisdeeg gebruikt kan worden voor zowel zoete als hartige taarten. Het deeg bestaat uit bloem, boter, ei, water en zout. Bij zoet korstdeeg wordt suiker toegevoegd. Korstdeeg is een heel veelzijdig deeg, geschikt voor allerlei soorten taarten en pasteien. Je kan het bij deeg ook nog variëren met de smaak door kruiden of extra ingrediënten toe te voegen.

Het maken van korstdeeg is niet moeilijk, maar er zijn wel een aantal regels waar je je aan moet houden:
- De ingrediënten moeten zo koud mogelijk zijn en ook tijdens bereiden/kneden niet te warm worden
- Gebruik zo min mogelijk vloeistof (ijskoud water)
- Geef het deeg na het kneden de tijd om te rusten in de koelkast

Ingrediënten voor het bekleden van 1 taartvorm van 24 cm doorsnede:
- 250 gram bloem
- 150 gram boter
- 1 eigeel
- snuf zout
- ijskoud water










Bereiden deeg:
1. Zorg ervoor dat alle ingrediënten zo koud mogelijk zijn.
2. Snijdt de boter in blokjes en plaats deze in de vriezer, splits het ei.
3. Doe de bloem en het zout in de keukenmachine en voeg de koude blokjes boter uit de vriezer toe. Maal het mengsel met de pulse-knop totdat een fijn kruimelig mengsel ontstaat.
4. Voeg nu ook het eigeel en 2 eetlepels ijskoud water toe. Maal weer een aantal keer met de pulse-knop. Het deeg is goed als het gemakkelijke samen is te knijpen en niet meer uit elkaar valt.
5. Als het deeg nog te droog of te kruimelig is voeg een eetlepel water toe en maal opnieuw kort.
6. Haal het deeg uit de foodprocessor en leg het op een bebloemde ondergrond. Kneed het deeg snel door een vorm een platgedrukte bal van het deeg.
7. Verpak het deeg in plastic folie en laat het deeg minstens 1 uur rusten in de koelkast.

Bekijk dit filmpje voor handige tips voor het bereiden van korstdeeg in de Foodprocessor:
- Hoe maak je korstdeeg ?

Verwerken deeg:










1. Haal het deeg na het rusten uit de koelkast. Laat het deeg in ongeveer 15 minuten weer op kamertemperatuur komen.
2. Bestrooi het werkblad en de deegroller met bloem en rol het deeg tot een cirkel die net wat groter is dan de taartvorm.
3. Vet de taartvorm in en bestrooi deze met een dun laagje bloem.
4. Plaats het deegcirkel voorzichtig in de taartvorm en druk het deeg tegen de randen. Snijdt deeg dat over de rand komt af en strijk het deeg glad.
5. Prik met een vork gaatjes in de het deeg.

Bekijk dit filmpje voor handige tips voor het verwerken van korstdeeg:
- Korstdeeg uitrollen


















Voorbakken van het deeg:
Het voorbakken van het deeg wordt ook wel blind bakken genoemd. Bij blind bakken wordt de taartbodem gebakken met een 'blinde' vulling of ook wel 'nep' of 'steun' vulling, dus niet de uiteindelijke taartvulling. Blind bakken kan om verschillende redenen gedaan worden; om te voorkomen dat de taart vulling eerder gaar is dan de bodem, om een natte/ niet gare bodem te voorkomen bij een vochtige taart vulling en om ervoor te zorgen dat de taartbodem zijn vorm behoudt en niet zal krimpen tijdens het bakken.

Blind bakken:










1. Bedek de deegbodem met aluminiumfolie of bakpapier.
2. Vul de taartvorm met de steunvulling*.
3. Bak de taartbodem 15 minuten op 200 graden in de oven.
4. Verwijder de steunvulling en het bakpapier/aluminiumfolie.

* Steunvulling: Als steunvulling kan gebruikt worden: gedroogde bonen of erwten, pasta, rijst of knikkers. Handig dus om altijd een pak gedroogde bonen in huis te hebben als steunvulling, na gebruik even laten afkoelen en klaar voor een volgende bak ronde als steunvulling!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */