woensdag 22 september 2010

Niçoise taartjes















Lauwwarme saladetaartjes!


Een feestje voor het oog en de mond deze heerlijke taartjes. Een lekker knapperige bladerdeeg bodem gevuld met een goede salade niçoise. De taartjes smaakten bijzonder goed, wij aten ze als hoofdgerecht, ik had per persoon 2 kleinere taartjes gemaakt in plaats van 1 groot taartje per persoon. Ondanks het hoge schattigheids gehalte had ik hier wel een beetje spijt van, ik had namelijk de grootste moeite om alle ingrediënten over de taartjes te verdelen en om überhaupt alle ingrediënten erop te krijgen. Volgende keer toch maar voor een wat groter taartje, maar een volgende keer gaat er zeker komen, want ik vond de taartjes echt verrassend goed! Ook erg leuk als voorgerechtje, dan toch maar weer voor die schattige kleine variant, maar dan volstaat wat minder vulling uiteraard ook. In ieder geval zeker het proberen waard deze niçoise taartjes!

Ingrediënten voor 2 personen:
- 4 plakjes diepvries bladerdeeg, of 1 rol vers bladerdeeg (koeling AH)
- 3 eieren
- 2 aardappels
- 1 blikje tonijn op olijfolie
- 100 gram haricots verts
- 12 cherry trostomaatjes
- 1 rode ui
- 4 ansjovisfilets
- rode wijnazijn
- olijfolie
- paar takjes platte peterselie
- peper en zout










Bereiden:
1. Rol de ontdooide plakjes bladerdeeg uit tot 15 x 15 cm. Snijdt of steek hier (of het het koelverse bladerdeeg) een 2 x cirkel uit met een diameter van 15 cm. Maak van het overige bladerdeeg een rand rondom de cirkel van ca. 1 cm breed (zie foto)
2.Plak de rand met behulp van wat eigeel op de deegcirkel. Prik de bodem met een vork her en der in en bestrijk de bodems met een beetje eigeel. Bak de bodems in 10 minuten in een warme oven (180 °C) bruin.
3. Kook ondertussen de aardappels en de haricots verts gaar. Kook ook de 2 eieren.
4. Snipper de ui, halveer de tomaat en de snijdt de gekookte aardappels in plakjes.
5. Laat de tonijn en ansjovis uitlekken in een vergiet.
6. Maak een vinaigrette van de azijn, de olijfolie en wat zout en peper.
7. Verdeel alle ingrediënten over de bodem (als deze erg is gerezen kan je deze voorzichtig een beetje indrukken, zie foto) besprenkel met de vinaigrette en bestrooi eventueel met wat grof gehakte peterselie.

Tips:
- Ook lekker als voorgerechtje, maak dan 1 taartje per persoon
- Net zo lekker met vierkante bodem, vouw hiervoor de randjes van het bladerdeeg een beetje om naar binnen toe. Lekker makkelijk :)

1 opmerking:

  1. om te voorkomen dat de binnenkant van je taartjes teveel omhoogkomt, kan je'm altijd voor het bakken vol met gedroogde kikkererwten strooien

    ze zien er wel super-mooi uit!
    (en lekker ook :)

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */